Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

A 2022-2023-as nevelési év óvodakerti tevékenységei

Óvodakert pályázat megvalósítása és Tankert projekt
 

Óvodakert nyertes pályázat

Az óvodakerti tevékenység előre megtervezett tematika szerint valósult meg heti egyszeri alkalommal a középső csoport részvételével. Kültéri és beltéri foglalkozások valósultak meg az időjárásnak és a szezonális munkáknak megfelelően. A munkák ősszel, a betakarítási kerti munkákkal kezdődtek, mind termés, mind mag és mind levélgyűjtés során. A téli időszakban, beltéri körülmények között talaj-, növény és állatmegfigyelési kísérletekre, kézműves tevékenységekre került sor kiscsoportos foglalkozások keretében. Tavasszal, ahogy az idő engedte a veteményezés, majd palánták kiültetése történt az ápolási munkák gyakorlása mellett. A tanévben október elejétől május végéig összesen 29 foglalkozásra került sor. A nyári időszakban is gondoskodunk a kert fenntartásáról, a növények gondozásáról. A 2023/24-es nevelési évben, ősszel ismét a soron következő középső csoporttal folytatnánk az óvodakerti programot. Természetesen terveink szerint az akkor már nagycsoportos óvodásoknak is lehetőséget biztosítunk betekinteni ezen tevékenységekbe.
A jövőre nézve - az idei nevelési év tapasztalatai alapján - kisebb létszámú csoportfoglalkozásokat tartanánk, azaz az eddigi 9 fő/alkalom helyett maximum 5 gyermekkel terveznénk egyszerre. Így eredményesebb tudásátadás valósulhatna meg. Továbbá szándékunkban áll felvenni a kapcsolatot a helyi kertbarát körrel, melybe többnyire nyugdíjas hobbi kertművelők tartoznak. A közös kerti munkák és/vagy a tapasztalatcsere a korosztályok közötti kapcsolatteremtést is előmozdíthatja, azaz a generációk egymáshoz közelítését biztosíthatja.
 

Tankert projekt

2023. kora tavaszától a középső csoport számára a helyi gyógynövényes kert (Dr. Szalai Miklós Gyógynövényes Kert, Bemutató és Oktató Központ, Halimba) is lehetőséget adott a természeti jelenségek megfigyelésére és kertészkedésre a gyermekmérethez szabott ágyásokban. A nevelési év második félévében heti egyszer látogattak el az óvodások a kertbe, ahol szakszerű foglalkozáson vettek részt.
A következő nevelési évben is igyekszünk jó kapcsolatot ápolni a helyi (önkormányzati fenntartású) gyógynövényes kerttel, ahol folytatnánk a kerti tanórákat. Ősszel a nagycsoportosok takarítják majd be a termést, tavasszal pedig újra a középső csoportosok kezdik meg a kertművelő munkát.
 

Galéria